lördag 17 oktober 2009

En korg med tulpaner


Var på bakluckeloppis förra året och fyndade denna fula gröna korg. Jag tror jag betalade fem kronor och tänkte att den kan ju vara bra att ha. Sedan dess har den bara stått i vägen här hemma. Till nu när jag behövde någonstans att gräva ner tulpanlökarna jag beställt. Jag har gjort en liten pedagogisk film om hur man kan sätta lökar i en korg men den får ni inte se här. Dels för att jag inte vet hur jag skall lägga ut den på bloggen och dels för att den blev så fruktansvärt tråkig. Ni får scrolla neråt och titta på bilder istället. Samtidigt som ni sjunger Jules Sylvains "Med en enkel tulipan".


Började med att måla korgen svart. Tulpanerna är vita, gula och orange så det blir nog hur snyggt som helst i en svart korg.


Lite hål i botten så vattnet kan rinna ut.


Fram med det som behövs: Bubbelplast, lecakulor, benmjöl, plantjord och tulpanlökar.


Bubbelplast i botten för att isolera mot kyla. Små klippta jack i plasten så vattnet kan rinna ut.


Ett lager lecakulor.


Ett lager jord.


Lite benmjöl på.


Placera ut tulpanlökarna med lagom avstånd. Det här är en liten botanisk tulpan som man kan sätta med 5 cm mellanrum.


Fyll på med jord så lökarna hamnar lagom långt ner i jorden. Den här sorten skall sättas 10 cm ner.


Vattna.


För att göra korgen lite roligare i väntan på våren så kan man täcka jorden med några snygga stenar. Jag valde marmorkross. Inte för att det är snyggast utan för att vi hade en hink marmorkross stående hemma.


Sedan är det bara att pynta korgen som man vill. Lite pumpor och lyktor till Halloween kanske...


...en liten tomte till jul...


...och en höna till påsk. Sedan är det dags för tulpanerna att titta upp. Hoppas jag. Återkommer med bilder i vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar