måndag 31 augusti 2009

Växthusdrömmar


Satt (faktiskt) en stund i växthuset idag. Med en kopp kaffe och en ny tidning. I den fanns bilder på ett helt fantastiskt mysigt uterum. Så vill jag ha det i vårt växthus. Kökssoffa med en massa fina kuddar och fårskinnsfällar, ljuskrona i taket (och inte ett fult lysrör), vackra tyger och pynt. Jag vill att också mina barn läser sina läxor i växthuset eller slumrar till en stund efter skola och dagis. Låter hur mysigt som helst. Vi sitter nästan aldrig i vårt växthus. Kan i och för sig bero på att det bara finns två stolar där. Men nu skall det bli ändring på det. Slängde mig på datorn och mailade Maken. Hans kommentar till det hela var att det inte lät som att vi skulle få plats med några växter i växthuset. Men jag skall säga er att det gööör absolut ingenting. Bara en massa jobb med dom. Och idag när jag lyfte på några krukor med tomatplantor så hittade jag pantersniglar. Och inte bara en. Och massor med gråsuggor som panikade och sprang åt alla håll. Hur mysigt är det? Nej, ut med alla snigliga växter och djur och in med möbler och människor. Vi skall få det mysigaste växthuset i stada. Någon som har en kökssoffa till salu?

(Bilden är inte tagen av mig)

lördag 29 augusti 2009

Ogräs

Det är ju inte alltid man hinner med sin trädgård. Den här användbara skylten hittade jag på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar för några år sedan. Gör ogräshörnet lite festligare tills man får tid att rensa.

torsdag 27 augusti 2009

Kan man röka den här?

Fröerna till den här skönheten fick jag av Chefen. Som förutom trädgårdstok även är fisketok. Man kan vara galen på mer än ett sätt. Så kallad dubbeldiagnos. Hur som helst så gick diskussionsvågorna höga i sommar huruvida jag odlade knark eller ej. Vallmo kan ju vara lite lurigt. Någon som vet hur man skiljer opievallmo från orientalisk vallmo? Något med håriga/släta blad? Eventuellt brott måste väl vara preskriberat nu och den skyldige har jag slängt i komposten. Nej, inte Chefen. Vallmon.

onsdag 26 augusti 2009

Solrosor

Solrosor är härliga! Piggar upp i trädgården på sensommaren när allt annat börjar se lite halvtrist ut. Den här solrosen hade lilla killen med sig hem från dagis när sommarlovet började.

tisdag 25 augusti 2009

Gammel-Helgas blomma

Normala människor ärver möbler och liknande när närstående går bort. Jag ärver växter. Det här är en Kristi Törnekrona som jag fick överta när Makens farmor gick bort. Den växer också så det knakar. Kan det vara något i vattnet här? Törnekronan och jag har inte alltid varit vänner. Den sticker mig när jag planterar om den på våren och den har aldrig varit speciellt snygg. Försökte faktiskt ge bort den till Modern när hon var på besök sist, men hon tackade nej. Skyllde på att hon inte skulle få med den på bussen till Öland. Hmm. Men idag sydde jag en ny ytterkruka till den. Sydde en ytterkruka? Är hon helt galen, kan jag känna att ni tänker nu. Men nejdå, inte helt. Än. Krukan är nämligen i vaxduk. Superenkelt och blev otroligt snyggt. Törnekronan får stanna hos oss i Täby.

måndag 24 augusti 2009

Rosenhibiscus


När jag beställde fröer i våras så föll jag för denna vackra rosenhibiscus. Den är flerårig men måste övervintras frostfritt. I katalogen stod att den skulle bli 90 cm hög så vinterförvaringen skulle ju inte bli något större problem. Den blev 90 cm. Den blev 130 cm. Den blev 170 cm. Den blev... Äh nu har ni fattat principen, va? Idag klockar den in på 230 cm. And still going strong. Funderar på att klaga hos fröfirman.  Men jag vet inte jag. Det känns lite otacksamt liksom. -Ursäkta mig, men den här plantan växer alldeles för bra. Jag får väl fortsätta använda stegen för att kunna njuta av blommorna. Och vinterförvaringen, den får bli en senare fråga...

lördag 22 augusti 2009

Hängmatta

-Jag vill ha en hängmatta! utbrast jag häromdagen. Grannen, den glada norskan, som under snart fyra års tid sett hur det går till på andra sidan häcken tittade förvånat på mig. -Hängmatta? Vad skall du ha en hängmatta till? Du kommer ju aldrig att ligga i den. Där kommer ju Maken att ligga, tillade hon efter en stund.
- Men ändå, sade jag som inte kom på något bättre att säga. Hon hade nämligen träffat mitt i prick. Man skulle kunna säga att själva definitionen på en trädgårdstok är en person med orimligt många mysiga sittplatser i sin trädgård. Där ingen sitter. I alla fall inte den som skapat dom...

(Bilden är inte tagen av mig)

Trumpetblomma

Den här fina trumpetblomman hade jag på altanen förra sommaren. Så snygg när solen lyste på den.

RönnsumakVår stora kille framför trädgårdens stolthet Rönnsumaken. Den får löv så sent på våren att man tror den inte överlevt vintern och den skickar ut rotskott på hela framsidan av trädgården. Men mitt i sommaren när den ser ut såhär så förlåter jag den allt!

fredag 21 augusti 2009

Var är plattorna?

Stod idag och tittade på den lilla stenlagda gången från uppfarten mot altanen när jag plötsligt såg att plattorna var väldigt små. Konstigt. Såg dom verkligen ut så när vi flyttade in? Typ 10x10? Hmm...

Hoppsan!Fram med lilla spaden och kolla här! Vilka stora plattor vi har i vår trädgård...


Tack Janne för tipset! ;-)


Maken som är gravt hemmablind märkte förstås ingen skillnad...