onsdag 24 februari 2010

Alvastra kloster

Visst är det något särskilt med gamla klosterruiner? För några år sedan besökte vi Alvastra kloster utanför Vadstena. Vi var dom enda besökarna och det gjorde att det blev en speciell stämning där vi strosade runt. Man kunde lätt föreställa sig cisterciensermunkarna gå i klostergångarna på väg till kapitelsalenrefektoriet eller kanske till örtagården. Jag har en hopplöst romantisk bild av klosterlivet som fömodligen inte alls stämmer överens med verkligheten.

Klostret grundades tillsammans med  Nydala kloster 6 juni 1143. Också det ett munkkloster inom cisterciensorden. Där har man använt sig av bl.a. trädgårdsarkeologi  för att bygga upp en medeltida klosterträdgård. Dit skulle jag gärna åka i sommar.

Om jag hade en större trädgård skulle jag gärna ha en liknande köksträdgård med korsgång. Det var egentligen där mitt trädgårdsintresse väcktes. Förläst på böcker av Ellis Peters och Umberto Eco  närde jag en het längtan efter en alldeles egen örtagård. Med grusgångar som knastrar under fötterna och mängder av vackra och väldoftande läkeväxter.

Klostergången

På 1500-talet lät Gustav Vasa riva klosterbyggnaderna för att få byggnadsmaterial till Vadstena slott och på 1600-talet var det Per Brahes tur att förstöra klostret. Nu var det för att kunna bygga ut Visingsborg. Det enda som fick stå orört var klostrets kyrka.


Så härligt det är att titta på lite gröna sommarbilder när allt utanför fönstret är vitt vitt vitt. Skulle gärna ha dom här murade valven hemma i min trädgård. Dom skulle passa bra vid örtagården...


2 kommentarer:

 1. No need to replace hoses, fittings, pumps or expensive equipment.
  Thinking of having a tan because of your pale skin. The airbrush tan will gradually fade over time as the dead
  skin layer starts to fall off though it can be reapplied every
  week for a great sunless tan.

  Also visit my weblog :: chloe sims 1 hour cheap designer skin tanning lotion

  SvaraRadera
 2. The kitchen is used more than any other room in the house, therefore an inviting and well laid-out kitchen is instrumental in reducing stress
  and streamlining your life. Arranging a remodeling dependably
  begins with great aims: "We should overhaul the split and peeling flooring, floor in the kitchen," you say.

  You may even want to use it for an appliance or seating.


  My page; fort lauderdale plumbers eemax sp4208

  SvaraRadera