söndag 14 februari 2010

Kolonilotten på Söderbrunn

I maj 2001 efter att ha stått i kö i fyra år fick vi vår efterlängtade kolonilott. Det var en odlingslott på 100 kvm med en liten redskapsbod. Låg 15 minuters promenadväg från lägenheten vi bodde i då i koloniområdet Söderbrunn på Norra Djurgården. En riktig oas i storstadens buller och avgaser.

Lotten såg inte så kul ut då vi fick tillgång till den. Vi som var nyblivna föräldrar såg förskräckta på alla plattor, vassa kanter och annat löst skrot en liten bebis kunde göra sig illa på. Vi slet hårt det första året med att få lotten mer barnvänlig och trevlig att vara på.

Vi kapade ett par odlingslådor, röjde bort allt skräp, grävde upp rotogräs och rullade ut gräsmatta. Det var jobbigt men samtidigt så härligt att få göra fint och att få vara utomhus och sätta fingrarna i jorden.

Efter ett par år så hade vi vår trädgård. Med mjuk gräsmatta under bara små fötter, land med perenner och örter runt hela lotten och odlingslådor med grönsaker och blommor. Vår bebis växte och hade både sandlåda och liten plaskpool att leka i. Vi var där och fikade eller grillade, och vi rensade mycket ogräs. Hela lotten var invaderad av olika sorters rotogräs. Allra värst var åkerfräken med sina meterlånga rötter.

Vi kunde i stort sett ingenting om odling utan provade oss fram. En fördel med att vara novis är ju också att man inte vet om något är svårt eller ej och har på så sätt inga spärrar. En del gick bra och annat lite mindre bra. Att plantera praktlysing var ju inte något snilledrag upptäckte vi så småningom när den spred sig lika ohämmat som åkerfräknen. Andra växter som heller aldrig kommer att få sätta sina fötter eller rötter i vår villaträdgård är purpurklätt, citronmeliss och körvel. Jag är en ordningsmänniska och tycker att växterna skall hålla sig där jag planterat dom och ingen annanstans.

Dom här tulpanerna skulle gärna få växa i vår trädgård. Om jag bara kunde komma ihåg vad dom heter. Otroligt stora och vackra blommor. Som dom stod tillsammans såg det nästan ut som en pionbuske. Jag skall leta i mina anteckningar och hoppas på att jag skrivit ned namnet någonstans.

Här kan ni se ett klipp från ett besök TV4 gjorde hos Jan Rundgren, en f.d. lottgranne i hans koloniträdgård på Söderbrunn sommaren 2009. Lite inspiration för den som vill ha en romantisk trädgård. Efter fyra år med kolonilotten och med lillebror på väg så kände vi att det var dags att ta farväl av vår lott och flytta ut från innerstaden. Kändes sorgligt att lämna lotten, men vi var ju på väg till en alldeles egen, större trädgårdstomt.

Vi har inte varit tillbaka på koloniområdet sedan vi flyttade, men i sommar gör vi nog en utflykt till Lill-Jansskogen. Trädgårdsriddarsporrarna som jag sådde och planterade ut sista sommaren fick jag aldrig se blomma. Undrar om dom finns kvar?

4 kommentarer:

 1. Vilket jobb ni gjorde med kolonilotten!

  Tyckekr att din blogg blev fin med lite ljusare färger:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Ja, vi slet rätt ordentligt. Men det var väldigt roligt också. :-)

  Kul att du gillar nya ljusa bloggen. Jag tror jag behåller den så här.

  Skulle vilja ha en gästbok också, men vet inte hur jag skall göra...

  / Mia

  SvaraRadera
 3. Hej! Vi har också varit odlingslottsägare. Nu har vi flyttat in i ett skruttigt hus med en försummad trädgård. Titta gärna in på vår blogg för att följa vår resa.

  SvaraRadera
 4. Googlade på Söderbrunn; det tog fem år för mig i kö innan jag fick en lott där 1979. Vi byggde en stuga på 5 kvadratmeter så att tvååringen skulle kunna vila i skugga. Grannarna runtomkring påpekade surt att man bara fick ha ett vind/regnskydd i form av öppen pergola. "Man får inte ha permanentboende här! Det där kommer ni att tvingas riva." När vi laserat stugan olivgrön blev det fler protester; 112 klargrön var enda godkända färgen: "Det fick inte se ut som ett zigerarläger..."

  Times are changing.... När jag promerar där finns det kolonister som minns "Det var du som hade en liten flicka!" De flesta var pensionärer då.

  Så fint ni fixat till det!

  SvaraRadera