måndag 8 februari 2010

Snöberså & Syréner


Snöbersån framför växthuset växer och växer. Kommer att sakna den när den smälter bort. Hoppas på att resten av familjen delar den känslan också så jag får lite grävhjälp i vår när ligusterplantorna skall ner i jorden. Kommer att bli så bra. Funderar också på att plantera en flerstammig rönn vid växthusknuten utanför bersån. Kanske en japansk rönn "Carmencita". Skulle vara fint med röda rönnbär till den vintergröna bersån på hösten. Och bra med något som skuggar växthuset lite.

Bakom bänken utanför bersån står redan två små syrénplantor. En vanlig lila bondsyren och en vit "Alba". Bondsyrénen grävde jag upp i mammas trädgård på Öland mitt i sommaren 2008. Klippte ner den lite och knölade in den i bakluckan på bilen och körde hem. Planterade den sedan i vår trädgård och hoppades på lite regn och svalare, men värmeböljan och torkan höll i sig. Vattnade mycket och ofta och skuggade den med ett parasoll när solen stod som högst, samtidigt som jag tänkte på att barrotade plantor inte skall planteras under sommaren. Men det funkade faktiskt ändå. Syréner är ju tuffa växter. Och förra sommaren fick vi vår första blomklase. Den vita syrénen planterade jag förra våren. Hoppas på lite blommor på den också i år. Misstänker att syrénerna kommer att få sällskap i år av en mörklila variant.

Den här bilden har jag lånat från bloggen "Slottsträdgårdsmästaren". Det är en "Andenken an Ludwig Späth" och skulle bli så fin tillsammans med de ljuslila och vita blommorna. Frågan är bara om den får plats. Ibland tror jag att jag också har en slottsträdgård och inte en liten kedjehustomt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar