söndag 4 april 2010

Berså eller inte berså...

Äntligen har snön försvunnit så mycket att det går att se vad som finns i trädgården. Och vad som inte finns. Väggar och tak till exempel. Jag drömmer om en lummig insynsskyddad trädgård, men vägen dit känns lång. Och svår. Jag brukar ju alltid höfta lite i trädgården när det gäller rabatter och annat smått. Men för att få till en bra planering av trädgården måste man ju tänka till lite innan. Då blir jag plötsligt så osäker och vet inte hur jag skall göra.

 Här framför växthuset skulle det vara mysigt att ha en liten berså. Tror jag. Har mätt upp en rundel med hjälp av pinnar och vetemjöl. Det blir ingen stor berså men det kommer att få plats en bänk att sitta på och kanske ett litet bord också. Men den tar ändå mycket plats i vår lilla trädgård. Det blir cirka en meter mellan häck och gungställning. Kanske det blir för trångt? Å andra sidan kommer ju inte gungställningen att stå där för evigt...

Tanken är att ha en stor öppning mot växthuset så växthus och berså hör ihop. Och en mindre öppning mot huset och altanen. Funderar på något slags klätterställning över den lilla öppningen i häcken. Rosenbåge? Eller någon annan fin klättrare? Eller ingen båge alls? Liguster tror jag i alla fall att jag är rätt säker på att jag vill ha. Eller? Jag tror jag behöver lite hjälp. Någon som är bra på trädgårdsplanering som känner för att komma med lite förslag?

Helt öppet mot grannarna efter att vi klippt ner spireahäcken. Känns som att ha slagit ner en vägg till vardagsrummet. Hemskt. Häcken skall grävas upp i vår och ersättas med avenbok som vi har åt andra hållet. Som väl kommer att ta tio år på sig för att bli en häck. Liguster växer ju inte direkt med rekordfart heller. Kanske vi borde välja något mer snabbväxande till bersån? Strunta i häck och sätta upp spaljé med klätterväxt på istället? Å andra sidan så vill jag gärna ha något vintergrönt. Och hur skall vi göra med syrénerna bakom? Vore det inte bättre med ett fint träd där? Så det blir som ett litet tak vid bersån? Så många beslut att fatta. Jag tänker så det knakar men det hjälper inte. Det har kokat torrt. Hjälp!

8 kommentarer:

 1. Om jag hade gott om tid och pengar, skulle jag sätta upp en rödbrun tegelmur. Där kan du spaljera fruktträd och ev ha krukor med blommor uppepå den. Eller göra den så djup/bred att du kan göra den som en låda, där du kan plantera (häng)växter, som rinner nerför muren; blanda perenner och ettårsväxter.....

  SvaraRadera
 2. Åh, det låter snyggt! Jag har faktiskt varit lite inne på att försöka göra en mur någonstans i trädgården. Har bara inte tänkt på att den kan funka framför växthuset. Eller tänkte du istället för avenbokshäcken?

  Ja, nu fick jag något mer att tänka på... :-)

  Tack för tipset!

  / Mia

  SvaraRadera
 3. Smart tips hos Carina.... fast bara så du vet Mia, så när jag ska till er så går jag ju alltid förbi eftersom ni har sånt insynsskydd att jag inte märker att jag är framme.... fast kanske som du säger så har grannarna bättre insyn nu när ni tagit ner häcken...
  /Halla

  SvaraRadera
 4. Jo, när man kommer från ert håll så är det rätt insynsskyddat, men från andra hållet helt öppet. Nu har vi klippt ner den stora schersminbusken vid altanen rejält också så det är så tomt...

  SvaraRadera
 5. Ja, jag tänkte nog som insynsskydd mot grannen. Fast det är klart, en tegelmur...kanske grannen uppfattar det som "in your face, sucker" ;-)

  SvaraRadera
 6. Haha, nej jag tror inte dom skulle ta det så. En tegel mur är ju vacker. Skall höra med dom vad dom tycker om det. Själv ser jag nu bara den där tegelmuren framför mig. Med växter som klättrar och hänger. Kanske en liten hylla/alkov där man kan ha finsaker. En lejonfontän. ;-)
  Men det kostar väl en del. Vi är ju inte så händiga någon av oss, så vi behöver hjälp.
  Vi får se vad det blir...

  / Mia

  SvaraRadera
 7. En lejonfontän kan du köpa här, så slänger vi in den i containern när vi åker hem.

  SvaraRadera
 8. Oj, så dyrt det verkar vara att göra en liten mur! Det kan vi bara glömma. Det får bli avenbokshäck. Och lejonfontänen får vi väl luta lite käckt mot komposten...

  SvaraRadera