fredag 7 maj 2010

Köksland och häckar. Check!

Äntligen fungerar datorn som den skall igen efter veckor av krångel. Vad handikappad man ändå blir av att inte ha tillgång till sin dator och internet. Och utestängd från bloggosfären. Huu! Håll nu tummarna för att datorn fortsätter att fungera.

Och äntligen har jag haft tid att fixa kökslanden. Rensat, gödslat och sått. Klart! Jag gjorde fel i år igen. Sådde allt på en gång. Nu kommer vi att ha mer sallat och grönsaker än vi kan äta i mitten av sommaren och sedan ingenting. Man skall ju så i omgångar! Nästa år kanske...

Nu är det bara att vattna och vänta på att det skall börja titta upp. I år blev det vanlig sommarmorot, morötter i olika färger, rädisa, rucola, rödbeta, sockerärt, koriander, dill, ringblomma, mangold och många olika sorters sallat, bl.a. romansallat och Lollo Rossa. Nya rejäla trästickor att märka upp raderna med har jag fått av vår snälla granne. Fyndade på Biltema. Glasspinnar i all ära, men dom här fick man plats att skriva mycket på och dom syns bra i landet. Tusen tack, Ola!

Vitlöken vi satte i höstas har kommit upp och är c:a 20 cm hög, gräslök och persilja står kvar sedan förra året och inne har vi plantor av majs och tagetes som så småningom också skall ut i kökslandet. Tagetes brukar jag sätta mellan raderna med morot för att skrämma bort morotsflugor. Verkar funka. Fiberduken som får ligga på tills morötterna kommit upp en bit hjälper förstås också till.


Den lite sena sådden beror på att vi har haft fullt upp med att plantera nya häckar i trädgården. Här ser ni avenboken som vi satt på baksidan istället för spireahäcken. Alltså, ni ser den nog om ni tittar riktigt noga. Vi snålade och köpte små häckplantor så det kommer att ta lååång tid innan det blir en häck av det. Men det är väldigt skönt att det är klart  i alla fall.


På framsidan har vi förlängt ligusterhäcken nästan ända upp till huset. Vi behöver bredda uppfarten och då tänkte jag att det skulle bli fint med en häck som gränsar av lite. Jag vill också ha lite mer runda former i trädgården, som är väldigt fyrkantig och passade på att sätta häcken i en liten sväng. Grästrekanten närmast bilen skall grävas bort. Då blir det lite lättare att komma förbi bilen med soptunnor och cyklar utan att repa lacken. Vad vi skall ha istället för gräset får vi fundera lite på. Så småningom vill vi ersätta asfalten på uppfarten med sten, men så länge tror jag vi får nöja oss med att lägga samma plattor i den lilla trekanten som dom (mindre snygga) plattor som ligger närmast huset. Jaja, Rom byggdes inte på en dag...


Njuter av våra vackra kungsängsliljor.


Lite ormlika, men väldigt fina.


Njuter också av de vita narcisserna "Actea" som blommar på flera ställen i trädgården. I år är de så många att jag nog faktiskt tänker plocka några och sätta i en vas. Lättare att lukta på dom inomhus. Dom doftar ju så gott.

1 kommentar:

  1. Trädgårdsbilderna är superbra. Går gärna in och
    ser om dem.

    SvaraRadera