fredag 17 september 2010

Fredagsrys

Nej, men vad har hänt här?! Har den stackars trädgårdsentusiasten fått problem med mullvadar? Nej, lyckligtvis inte. Men med slöa killar som gräver ned fiberkabel och inte orkar vända grästuvorna åt rätt håll när dom lägger igen det lilla diket efter sig. Man vill bara skrika som fotbollstränare Bob Lindeman: -Gröna sidan upp!

Nyss gjorde jag en rivstart ut i trädgården i innetofflor och mysbyxor. Hade precis ätit klart och satt och jäste vid matbordet. Plötsligt tittar min man ut genom fönstret och ropar till: -Nej, men titta! Killar, kom och kolla! -Vadå? sa jag som inte såg någonting som inte brukar finnas där. -Killar, kom fort! (Dom satt och tittade på TV...) Kolla vad vi har i vår trädgård! fortsatte maken. -Vadå vadå vadå?! Jag såg fortfarande inget. -Det står rådjur här ute. I rabatten! fortsatte han glatt. Han skall vara väldigt glad, väääldigt glad över att jag inte hann stanna till vid stekpannan på väg ut genom altandörren. 

Där stod två rådjur vid min Super Star-ros. Dom mindes väl hur gott den smakade förra året. Två tonåringar visade det sig vara. Dom tittade bara på mig med höjda ögonbryn: -Va´ere om? Stäng kakburken tanten! Efter mycket rop och handklappande lyckades jag ändå sjasa dom bort till tomtgränsen. Där stannade dom och tittade på mig. -Å va´haru tänkt dig nu rå? Ska vi typ hoppa över staketet eller? Staketet är c:a 60 cm högt. Inte direkt Fort Knox.
-Ja, tack! Om ni ville vara så snälla. Eller vill ni att jag öppnar grinden åt er? Boing! -Titta det gick ju jättebra! Schysst! Jag tycker ni är jättefina och så men ni kan väl hålla er i skogen. Om ni har lust. Tack.    

Jag trodde inte rådjuren skulle dyka upp redan. Nu måste jag ut i trädgården och sätta upp hönsnät runt vårt nya äppelträd. Jag blir galen om dom äter av grenarna på det. Undrar om det är något annat jag måste rådjurssäkra? 


6 kommentarer:

 1. Hejsan....
  Jag har inga tokiga gubbar som inte ser skillnad på grönt och brunt i trädgården, men väl en envis mullvad som energiskt gör stora jordhögar både här och där.
  I och för sig till hönsens stora förtjusning.
  Hur går det med tuppen?Kunde han stolt pryda den plats som du valt ut? Jag hoppas att han gett dej många smil.......
  Ett tips mot rådjuren: ta rå ull doppa i blodmjöl och häng upp tussarna med ca 1,5 m mellanrum. Tyvärr måste man doppa igen vid regn.
  Värt att prova om du har stora problem......
  Hälsningar Hanna/Purple living

  SvaraRadera
 2. Jag har blodmjöl hemma Mia... massor med ull också för den delen även om jag inte vad rå ull er? Kokt är den iaf inte.... ;)
  /HS

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Ja, Tuppen är en ständig källa till glädje.:-) Han har stått och sett snygg ut mellan lavendel och isop i rabatten framför växthuset. Han dyker snart upp på bloggen igen...

  Tack för tipset mot rådjuren!

  /Mia

  SvaraRadera
 4. Ok, Halla. Jag kommer och lånar lite ull och blodmjöl om dom blir för besvärliga.

  /Mia

  SvaraRadera
 5. Vilket kul inlägg!! även om jag förstår att själva händelsen med grästuvor och rådjur inte var lika kul.
  Inga rådjur här men en hundvalp som gräver hål lite varstans i mina rabatter...funderar på om det finns något att lägga i rabatterna som luktar så hon inte vill gräva där??

  mia

  SvaraRadera
 6. Tack! :-)

  Ja, vad gör man åt hundar som gräver i rabatterna? Kanske någon annan som läser detta vet?

  Själv sitter jag just nu och tittar ut i trädgården och funderar på vad man skall göra åt barn som slänger ut bollar från studsmattan och som mosar allt runt omkring... ;-)

  /Mia

  SvaraRadera