Välkomna till mitt hem och min trädgård, eller ja, i alla fall bloggen som kommer att handla om det. Jag har alltid varit trädgårdstokig så länge jag kan minnas. Redan som liten så hjälpte jag både mamma och mormor att påta i deras trädgårdar och yrkesvalet var lätt att göra. Självklart trädgårdsdesigner. Så det är vad jag sysslar med till vardags. På fritiden är det mycket pyssel med min egen trädgård samt hemmet. För intresse av heminredning finns det med. Ofta kombinerar jag nytt med loppisfynd. Just att gå på loppisar är nämligen ett annat intresse jag har. I denna blogg tänkte jag dela med mig av tips och trix kring växter, blommor, trädgårdsskötsel och en massa mer. Sedan kommer det även att komma en del om mitt jobb så väl som att det även kommer bli inlägg av en mer privat karaktär. Jag är gift sedan flera år tillbaka och tillsammans har vi två barn som snart är på g att komma in i tonåren. 

10 sätt att ta hand om din trädgård på

19 Jun 2023

Korrekt trädgårdsskötsel kan öka kvaliteten och livslängden på dina växter, frukter och grönsaker. Några timmars full sol är ett måste för nästan varje växt, men olika växtarter kräver olika nivåer av skötsel. Om du vill att dina utomhusgrödor och vackra blommor ska stå emot årstiderna är det viktigt att lära dig hur du tar hand om din trädgård på rätt sätt.

1. Kontrollera hälsan hos dina växter

Oavsett om du planterar växter från plantskolor eller odlar dina egna från frön, inspektera dina trädgårdsväxter för att se till att de är fria från skadedjur och röta. Att ta in infekterade eller sjuka växter kan skada hela trädgården. Bortsett från växtsjukdomar bör destruktiva insekter som bladlöss, knott och vitflugor elimineras med lämpliga bekämpningsmedel eller andra effektiva utrotningsmetoder.

2. Vattna ordentligt

Övervattning kan leda till svamptillväxt, lövfläckar och ohälsosamma växter. Vattna bara så ofta som nödvändigt under växtsäsongen för din specifika växtart, och låt jorden torka mellan vattningarna för att inte övermättas. Tricket är att hålla din trädgård välvattnad men inte genomblöt och undvika att blöta bladverket. Vattna direkt på jorden istället. Detta är lätt att göra när du vattnar för hand, men om du vill automatisera saker, välj ett droppbevattningssystem istället för sprinklers.

3. Behandla din jord

Jord bryts ned med tiden och behöver fräschas upp då och då. Du kan köpa ny jord från ett lokalt trädgårdscenter, så se till att kontrollera kvaliteten på din trädgårdsjord och byt ut vid behov. Att lägga till kompost är också användbart för att behålla jordfuktigheten i din trädgård. Detta material kommer att hålla ogräs nere samtidigt som det tillför organiskt material till din jord när den börjar brytas ned. Att gödsla din trädgård är en annan metod för att hålla den frisk. Beroende på vilken typ av växtart du odlar, använd rätt mängd gödningsmedel och applicera på lämpligt sätt för att se till att du inte överbelastaer dina växter.

4. Rengör dina trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap bör rengöras för att kontrollera sjukdomar och förhindra att bakterier eller farliga element överförs till din trädgård. Förutom de andra metoderna för trädgårdsskötsel kan rena verktyg hjälpa till att hålla din trädgård frisk längre.

5. Utför anläggningsunderhåll

Ta bort visset, beskär och släng dina växter efter behov. Ta bort gamla blommor för att uppmuntra ny tillväxt. Beskärning är att skära ner grenarna på dina växter för att kontrollera tillväxten och ge plats åt fler. Att avliva dina växter kommer att rensa upp de ohälsosamma bitarna och även skapa mer utrymme för din trädgård att blomstra. Dessa trädgårdsmetoder kan alla främja tillväxt, rensa bort alla möjliga dolda skadedjur eller oönskade delar, vilket ökar utrymmet för din blom- eller grönsaksträdgård att blomstra.

6. Förstör ogräset

Ogräs är trädgårdsdödare. De kan kväva rötterna på dina friska växter, hysa skadedjur och bli en ful olägenhet. Ogräs tar upp utrymme och resurser som dina växter kan använda, så att rensa din trädgård kan hålla den frisk och växande.

7. Skydda från djur

Sätt upp en barriär runt din trädgårdsbädd, som ett stängsel, för att förhindra att växtätare, djur och andra skadedjur i trädgården förstör dina växter. Trådstängsel håller din trädgård säker, samtidigt som den håller den synlig och exponerad för solen (traditionella stängsel kan ibland blockera direkt solljus).

8. Stjälka dina växter

Detta innebär att du fäster pinnar i marken och binder dina blomstammar eller andra trädgårdsgrödor till dem med tyg eller tråd (du kan också använda en spaljé). Att sätta dina växter – som gurka, peppar eller tomatplantor – förstärker stjälkarna och hindrar dem från att böjas eller gå sönder, vilket håller dem upprätt och friska.

9. Sällskapsanläggning

Medföljande plantering, eller intercropping, är när du planterar en mängd olika grödor tillsammans för att öka tillväxtproduktiviteten, tillhandahålla pollinatörer, avvärja skadedjur och kontrollera livsmiljön för nyttiga insekter. Intercropping är ett utmärkt sätt att hålla din trädgård och blomsterrabatter blomstrande genom att omge dem med rätt växter som möjliggör deras framgångsrika tillväxt.

10. Prova höjdsängar

Att lägga till upphöjda bäddar (eller trädgårdsbehållare) till dina trädgårdsplaner kan avsevärt öka din växts livslängd. Upphöjda bäddar är bra om du vill börja i det små, eller plantera en mängd olika sektioner. Upphöjda sängar kommer med en barriär, ger ordentlig dränering och kan hjälpa till att hålla din trädgårdsbädd säker från stigar ogräs och andra hot.

Ta hand om dina tulpaner

1 Mar 2022

Tulpaner är härliga blommor att ha hemma just nu. De ger en liten försmak av våren. Att ta hand om dem, det är inte så svårt. Då de dricker mycket vatten, se till att snitta om dem då du fått hem dem. Det kan du göra med en vass kniv. Du måste inte ens göra sneda snitt, utan kan skära rakt av. Undvik sax och sekatör som skadar rören i stjälken på tulpanen och gör att den inte kan dra upp vatten.

Du kanske har hört att man ska ha kvar plasten runt tulpanerna ett tag? Det kan du ha, om du vill tennsoldatstulpaner som står i givakt är det en bra idé att låta emballaget sitta kvar en stund. Men om du föredrar tulpaner som får breda ut sig mer går det alldeles utmärkt att befria dem från omslaget med en gång.

Vårstädning i trädgården

3 Feb 2022

Än är det inte riktigt vår, då vi bara är i febraruri, men från nästa månad kan det vara dags att börja ta tag i din trädgård och se till att vårstäda den! Du kan sopa av uteplatsen, rensa lite i rabatterna, samt att det även är dags då för att sätta lökar i jorden och att beskära vissa buskar och träd. Du kan även kratta ren gräsmattan, från barr och löv. Mars är bra tid med för att plantera om krukväxter. 

När sedan april kommer, satsa på detta:

  • Luckra upp rabatterna när tjälen gått ur jorden.
  • Vårstäda trädgården – räfsa bort mossa, riv bort ogräs, klipp ner perenner (dock inte alla).
  • När tjälen gått ur jorden är det dags att plantera buskar, träd, rosor och barrväxter.
  • Gödsla rabatterna med handelsgödsel – men vänta tills växterna hunnit komma igång.
  • Plantera perenner om det inte är för kallt.
  • När knopparna börjar spricka på det träd som skall ympas är det dags att ympa på äpple
  • och päronträd.
  • Se över komposten – lufta, gräv och rör om.
  • Gödsla gräsmattan med gräsmattegödsel när gräset börjar växa och värmen kommer.
  • Rosorna beskärs när björkarna har fått ömusöronö.
  • Vattna i växthuset, öppna och skugga om det är soliga dagar.
  • Skär ner höstblommande ljung – då blir plantan tät och fin.
  • Våren är en bra tid att flytta växterna i trädgården.
  • Beskär fruktträden som du planterade i höstas.
  • Skola om småplantorna om de står för tätt i sålådorna.

I maj sedan, så kan du göra en massa mer, men vi återkommer om det när vi börjar närma oss den tiden!

 

 

September i trädgården

6 Sep 2020

Nu är det full övergång från sensommar till höst och trädgråden i sig går så sakta till vila, det efter en intesiv säsong. Även om du kan vila med, genom att spela på casino på nätet, klicka här, så finns det en del saker att göra i trädgården även nu. Det inför vintern. Checklistan i september handlar mycket om att städa, snygga till och ställa undan, men det är nog så viktigt.

Njut av höstens färger

Är det så att du har frosttåliga krukor, så kan du byta ut sommarens blomsterprakt mot köldtåliga växter. Du kan bland annat välja aster, prydnadskål, ljung och olika sedumväxter såsom kärleksört, krysantemum och alunrot. Komponera gärna samman dem med vackra höstlöv, kottar, grenar och annat trevligt du hittar ute i naturen.

Ordning och reda

Om du har en redskapsbod så är det nu dags att städa ut den ordentligt, innan du ställer in alla dina verktyg. Passa även på att se över, rengöra och slipa saxar, sekatörer med mera. Se till att de är torra innan du ställer undan dem för vintern. 

Börja kompostera

Kanske du redan har en kompost, annars kan du bygga en egen eller köpa en. Det är bra att lägga alla löv i komposten nu. Kör över dem först med gräsklipparen, samla ihop och släng på komposten. 

Beskär träden

Nu är det tid även för att beskära träd som bär stenfrukter (till exempel plommon, aprikos och körsbär). Att beskära träd gör man för att få ett friskt, välformat träd och god och fin frukt som är så bra som möjligt. Generellt gäller att ta bort skadade, sjuka eller döda grenar, grenar som korsar varandra och rotskott, det vill säga skott invid stammen/roten på trädet.

Ta in dina krukväxter

Har du krukor med växter ute, så är det dags att ta in dem. Ge dem en lätt dusch. Se även till att gräva upp lökar och knölar som inte tål frost. Det kan vara  dahlior, gladiolus och agaphantus (gör det i september/oktober, beroende på vart i landet du bor). Förvara dessa torrt, svalt och mörkt och vattna ytterst sparsamt.

Dra igång ett projekt

Hösten är även ett bra tillfälle att starta ett projekt. Nu är det vardag, rutin, skola och jobb till vardags. Du kanske då är hemma mer på helgerna än du var i somras. Du kan passa på nu atrt planera in trädgårdsarbeten, en del kan du göra nu, andra kan du rita in och planera att göra till våren. 

Ta hand om det yttre

Om du har möbler i trä, eller ett trädäck eller liknande så är det bra att se över dessa nu, och olja in dem. Om du har pool är det bra att se över den med och stänga ner den för säsongen.

Plantera en massa!

September månad är perfekt tid att plantera det mesta, från perenner till buskar och träd. Det eftersom att jorden nu är naturligt fuktig, vilket är bra för alla sorters växter. 

 

Höströj i trädgården inför vintern

25 Aug 2020

Sommaren är snart över och en del planteringar och odlingar med. Men dock inte alla och det finns även mycket annat kvar att göra. Det är inte fel att göra en ordentlig röjning under hösten så att det blir enklare och roligare att sätta igång igen till våren.

Saker att göra under hösten

Nu är det en bra period att plantera buskar eller häck. Bar-rotade häckbuskar och träd som är lövfällande är utmärkta att plantera på hösten innan tjälen går i jorden, precis som rosor och höstblommande perenner.

Denna tid är även perfekt för att sätta lökar. I alla fall de lökar du vill ska blomma i vår.

Nu kan du även göra året sista klippning av gräsmattan. Vid årets sista klippning ska du inte klippa för kort, gräset har lättare att klara kylan om det är lite längre. Ungefär 4–6 cm är en bra klipphöjd. Ligger det löv på gräsmattan är det bara att köra över alltihop så det finfördelas.

Du bör även gödsla dina rabatter, det kan du göra genom att sprida ut brunnen kogödsel i rabatterna. Det ger struktur och näring till jorden. Du kan även kratta ihop löven och använda i rabatterna genom att gräva ner dem.

Om du har äppleträd, ta hand om frukten, annars tar sniglarna dem. Ett tips är att vika in dina äpplen i tidningspapper och förvara svalt så håller de längre.

Hösten är också en bra tid att göra om det som blev fel. Flytta på lövfällande buskar eller pioner som kan passa bättre någon annanstans.

Ta in frostkänsliga krukor. Terrakottakrukor är porösa och sprängs lätt sönder när det fryser på. Töm också hinkar och tunnor eller ställ upp och ner, så inte frost och is förstör dem.

 

Plantera på sensommaren och hösten

5 Aug 2020

Sensommaren och den tidiga hösten är den perfekta tiden för att njuta, för att reflektera och för att plantera. Det är bra att nu fundera på vad som har fungerat bra i din trädgård och vad som fungerat mindre bra. 

Ur en växtsynpunkt så är sensommar och höst den bästa tiden att plantera. Det eftersom att jorden är varm utan att vara uttorkad, luften är sval men inte kall samt att det är fuktigare. Nu behöver man inte hålla kollen på vattningen på samma sätt som under sommaren.  Det som är bra att plantera nu är även att växterna hinner rota sig innan vintern kommer. Så när våren kommer är de rotade och redo att växa upp. Det passar även bra att sätta lökar av olika slag nu. En härlig blandning i trädgården kan du få av att blanda lökar och perenner. 

Bra tips för lyckad höstplanering

  • Blanda perenner med höstlökar. Sprid ut lökarna så att de kommer sticka upp mellan perennerna nästa år. 
  • Använd ogödslad jord och mylla gärna ner lite benmjöl både hos perenner samt lökar vid plantering.
  • Blanda olika lökar och perenner i en plantering. Från krokus till allium och perenner med olika blomningstid. 
  • Plantera ner lökar som krokus, scilla och narcisser i gräsmattan. 
  • Var inte rädd för att använda tulpaner även om ni har rådjur.Det går att använda ett naturligt medel som heter Trico Garden som håller alla rådjur borta och både tulpan och rosknoppar ifred.
  • När du planterar krukade perenner kan du snitta i rötterna med en kniv innan. Då rotar de sig fortare.

Ge ett lyft till din uteplats och trädgård

18 Jun 2020

Att göra ordning i sin trädgård är inte fel. En del låter det bara vara som det är och visst kan det vara bra, om det var en fin trädgård från början. Men varför inte satsa lite extra detta år och ge din trädgård ett lyft? Ett vanligt misstag många gör är att börja med pyntet av trädgården. Att man gör en fin entré, eftersom det är vad alla ser. Dock kan det göra att när det är dags att fixa baksidan, så har du ingen plats att komma bak, eftersom du då kan förstöra det fina du gjort. När du ska planera din trädgård, börja med baksidan och utnyttja trädgårdens naturliga förutsättningar och skapa oväntade och mysiga sittplatser.

Saker att tänka på när du gör om i trädgården eller bygger till uteplats

Om det är så att du köper ett hus, så är det bra att ha lite is i magen och vänta med trädgården. Lägg upp en bra plan och fundera på vad som är värt att lägga pengar på. Det är inte fel att inventera och ha koll på vad som sker i trädgården under ett år, så att du se vad årstidernas skiftningar och deras inverkan på din trädgård gör.

Det är även bra att du ser till att anpassa dig till dina förutsättningar:

  • Vad passar till ditt hus?
  • Hur ser kulturarvet ut där du bor?
  • Vilken växtzon har du hos dig?
  • Hur ser omgivningarna ut?
  • Hur ligger solen?
  • När är du mest hemma och ute i trädgården? Satsa på växter som är vackrast när du är hemma.

Tänk också på utsikten inifrån huset. Även då ska du kunna njuta av din trädgård, kanske då du sitter vid datorn och tar del av en casino bonus. Läs mer om det här.

Bra växter för nybörjare på trädgård

Det finns en hel del bra växter för nybörjare. Men tänk även på att det påverkas på vad du har för läge, vad du har för jordmån samt hur mycket sol och skugga det kommer in till platsen. Här är dock ett par bra tips på växter:

  • Kryddor – både fint och lättskött.
  • Stora gräs, som miskantus och tuvrör
  • Funkia – snyggt i kruka och i skuggiga lägen.
  • Gillenia är en fin vävarväxt att kombinera med andra.
  • Silverpäron, tåligt träd för soligt läge
  • Koreansk plymspirea är en fin perenn.
  • Bukettapel är en användbar buske.
  • Småblommig klematis – de finns klätterväxter för både sol och skugga.

Tre enkla saker som lyfter trädgården

Det finns tre enkla saker att göra för att få ett lyft i din trädgård. Du kan satsa på att ha snygga kanter mellan gångar, gräs och planeringar. Håll efter och ta bort ogräs ofta. Sedan, satsa på att ha mycket marktäckare, det är både lättskött och ser snyggt ut. Tredje saken är att göra en snygg entré. Du kan till exempel satsa på att ha flera krukor i samma stil.

För att få en lättskött trädgård, satsa på att ha rätt växt på rätt plats. När det gäller skuggiga områden, så kanske det är bra att ta bort gräsmattan där och anlägga något annat. Låt även var sak ha sin plats. Gör smarta lösningar för förvaring.

Bra att göra i trädgården - juni

5 Jun 2020

Så var äntligen juni här, årets första sommarmånad. Dock är denna månad en sån som det kan kännas som om det är svårt att hinna med allt som ska göras i trädgården. Nu börjar ogräset växa till sig och sen var det ju det där med att man helst vill sitta ute och bara njuta av solen och en kopp kaffe.

Men, det är ju bra att ha en välskött trädgård att sitta i och njuta av. Här är en att göra lista, för juni, som du kan ta i den takt du känner för. 

Bra att göra ute

Ute kan du nu göra en del saker. Bland annat är det bra att knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Se även till att ta en tur i ditt grönsaksland lite då och då för att luckra jorden så att ogräs inte får fäste samt ta bort ogräset innan det får fäste. 

Om du har höga perenner, se till att ge dem bra stöd så att de inte böjer sig av blommornas tyngd. Passa även på att snygga till de buskar som blommade i vår. 

Klipp gräset rätt så ofta men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta. 

Så ettåriga kryddväxter som dill, koriander och basilika i kruka på balkongen eller på friland i trädgården.

Rensa ogräs vid behov men försök att hålla dig lugn om det frodas vilt. Ogräs är en del av trädgården som vi måste hitta en god relation till för att det inte ska förstöra det roliga och njutningsfulla. 

Saker att göra på balkon och terrass

Om du har balkong eller terass så kan du fixa med det nu i denna månad. Pyssla om dina krukväxter och ge dem näring. Sommarblommorna i dina krukor växer nämligen mycket snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. De behöver därför mycket näring. Ta bort vissna delar så snart de finns och duscha gärna av dem då och då. 

Planera din trädgård

27 Apr 2020

Det bästa som finns, det är att ha en helt ny trädgård att skapa och få fram. Kanske du precis köpt hus med tillhörande trädgård. Då är det inte fel att göra den så som du vill ha den. Även du som bott i hus och haft trädgård länge kan med fördel göra om den, i fall du vill. 

När du ska planera din trädgård, ha inte för bråttom. Sätt dig gärna ute i den, på olika platser, för att lära känna den. Du kan då se hur ljuset faller, var bästa skuggan finns, var solen är som varmast med mera. 

Efter det, så ska du se till att lista de funktioner du vill att din trädgård ska ha. Ett bra tips är att dela in trädgården i delar, så att du har en del för barnens lekar, en del för trädgårdsland och en för uteplats eller altan. 

Fundera även på förvaring av trädgårdsprylar, kanske du ska bygga ett förråd? Fundera även om det är så att du vill ha kompost, eller kanske ett växthus?

Om du inte riktigt vet hur du ska ha det i trädgården, tjuvkika på andras! Då kan du få en massa inpiration.

Sedan är det bara att arbeta fram en bra planlösning för din trädgård samt bestämma vad för växter med mera du vill använda. Sedan är det inte fel att ta hjälp av en trädgårdsdesigner heller!