söndag 15 maj 2011

Medelhavsrabatten

Kanske någon undrar hur det går med Medelhavsrabatten? Det kändes hårt att behöva gräva upp alla vårblommande lökväxter, men det var nödvändigt för att kunna luckra och jordförbättra den stenhårda jorden. Några pärlhyacinter är återplanterade men det mesta bor i krukor nu. Får se om dom skall få bo kvar i kruka eller grävas ner någonstans i trädgården i höst. Isophäcken som skall rama in rabatten verkar ha rotat sig och växer. Spännande att se om den blir som jag tänkt mig.


 
Det vita blåregnet "Clara Mack" har äntligen börjat växa. Skönt att det överlevde vintern och den omilda behandling jag utsatte det för förra sommaren. Det klättrade inte riktigt som jag ville på spaljén så jag tänkte rätta till det. Ingen bra idé alls. Riktigt dålig idé faktiskt. Bröt av toppen. Hoppas att det inte gör något och att den sätter fart ordentligt nu. Jag vill ju att den skall täcka hela väggen så småningom.


 
Stäppsalvian "Schneehügel" får stå kvar. Får fina vita blommor och är väldigt torktålig. I rabatten växer också en lavendel och en timjan. Rosmarinen överlevde såklart inte vintern ute i rabatten. Inte helt oväntat. Kanske jag gör ett nytt försök i år, men med vintertäckning av något slag. 


 
Det som jag är mest nyfiken på är att se hur den här Perovskian blir. Sorten heter "Blue Spire" och det råder tydligen delade meningar om hur hög den skall bli. Det satt två lappar på växten när jag köpte den. På den ena stod det 50 cm och på den andra 100 cm. Jag hoppas på det senare så den döljer den fula träregeln som armeringsmattan är fäst på. Hoppas att den kommer att trivas här, växer fort och överlever vintern...

Nu skall jag sätta mig och bläddra i mina nyinköpta böcker "Medelhavsträdgård" av Kerstin Engstrand och "Medelhavsträdgård i kruka" av Eva Rönnblom. Hoppas på att få förslag på växter till rabatten samt lite goda råd och tips.

Ha´en skön söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar