söndag 1 april 2012

Kejsarträd

Förra året provade jag att så Kejsarträd. Det funkade väldigt bra. Så bra att jag kunde dela ut små plantor till vänner och grannar. Två stycken behöll jag själv. Dom stod ute hela sommaren och i höstas fick dom flytta in i förrådet för övervintring tillsammans med Medelhavsväxterna. Så här såg dom ut när jag 6 mars tog fram dom. Död, eller?!


Lever! Efter bara tre dagar inne i värmen och med ny jord så tittade små knoppar fram.


Efter 1½ vecka såg det ut såhär.


Och idag har jag två små fina träd, ungefär 50 cm höga. Skall bli spännande att se hur mycket dom kommer att växa i år.


Bladen är stora och härligt lena.


Superfina när solen lyser igenom bladen.

Igår vaknade vi till en vit trädgård och snöyra. Inte så kul. Men som tur var så smälte den mesta snön bort under dagen. Idag skiner solen och det känns som en härlig vårdag. Minus 7 grader har det varit på nätterna och jag kände mig riktigt nervös när jag nyss gick ut till växthuset. Jag har ju förstås glömt bort att ta in krukorna med sallat och rädisa som står där ute. Men det såg fint ut. Rädisorna växer och nu har också eklövssallaten tittat upp. Växthuset skyddar mer än man kan tro. Och tur är väl det när man är lite glömsk...

Ha´en skön söndag! Och hej ni nya följare. Kul att ni vill vara med!

11 kommentarer:

 1. Det är ju knappt så att man tror dej när du säger att du sådde det förra året!

  SvaraRadera
 2. Åh, vad roligt! Har precis ropat hem såna frön på tradera! :) Maken var lite skeptisk till att de skulle klara sig här, men du lyckas ju bra! :) Vad för förrådd hade du dem i över vintern?
  Så fin blogg du har och så roligt med nån som ligger ett år före med kejsarträdet så jag kan lära mig av dig! :)

  SvaraRadera
 3. Nu var jag tvungen att kolla så jag inte sitter och ljuger här på bloggen. Men det var faktiskt förra våren jag sådde Kejsarträdet. En riktigt snabbväxare. :-)

  Alla växter som inte kan stå ute på vintern får bo i vårt förråd som är en del av vårt hus. Temperaturen ligger på 10-12 grader och vi har lysrör i taket som vi har tända c:a 12 timmar per dag. Växterna får trängas med gamla möbler, julpynt, verktyg och annat. Drömmer om ett riktigt orangerie...

  Lycka till med kejsarträdet!

  /Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar på om vår matkällare kan fungera som vinterförvaring. Det brukar hålla ungefär samma temperatur som ditt förråd. Lampa kan jag ju sätta på timer därinne. :)
   Ska så mina fröer i morgon. Eller ja... 5 av dem i alla fall, så spar jag 5. :)
   Ska så eukalyptus också. Spännande att se hur det går. :)

   Radera
  2. Matkällaren funkar säkert om det är lagom varmt där. Eftersom den tappar alla blad så tror jag inte du behöver ha någon belysning till den.

   /Mia

   Radera
  3. De fröerna jag köpte var nog av rätt dålig kvalitét... Inte ett enda som tog sig... :( Var köpte du dina? Hur har det gått för dem?

   Radera
  4. Tråkigt att dina fröer inte grodde. Jag köpte mina från Impecta och dom funkade bra. Tyvärr lyckades jag ta död på ett av mina två träd i somras.

   Jag har fröer kvar. Om du mailar din adress så kan jag skicka några. Nu är dom två år gamla så jag vet inte hur det är med grobarheten, men du kunde ju prova.

   /Mia

   Radera
 4. så härligt att ha ett egenodlat träd, vackert är det också,
  Ha en underbar söndag!!

  SvaraRadera
 5. Kejsarträd har jag aldrig hört talas om tidigare, men det ser fint ut! Och om det fortsätter med den växtkraften har du ju ett gigantiskt träd redan i maj ;)

  Lycka till!
  Kram Tamara

  SvaraRadera
 6. Kejsarträdet ser spännande ut....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 7. Ååååh... eftersom jag är så nyfiken så vore det kul med fler bilder på trädets växande i år. :)

  SvaraRadera