söndag 18 november 2012

Äventyr i Egypten del 2


 Var var vi? Jo, i Siwa. Första dagen där började med att födelsedagsbarnet själv guidade oss runt bland tempel och andra sevärdheter som finns i oasen. Vi började vid "De dödas berg", Gebel el-Mawta. En nekropol från sentiden och romersk-ptolemeisk tid, där vissa av gravarna fortfarande har kvar sina väggmålningar.

 Från berget hade man utsikt över saltsjöar och palmskogar.


Nästa stopp var Amontemplet, orakeltemplet som det sägs att Alexander den store besökte 331 f. Kr.
 

Cleopatras eller Jupiters källa.  Omnämnd av Herodotos redan på 400-talet f. Kr. Alexander den Store lär ha doppat sig här. Det blev inget dopp för oss, men en god crêpes-lunch på cafeet som ligger här. Sonen fick med banan och Nutella så han var nöjd...


 Efter lunchen tog vi en taxi in till Siwa. En 4x4.  :-)
Vår lilla åsna som hette Meshmesh (aprikos på arabiska) pinnade på bra tillbaka till hotellet.

Efter en snabb dusch och ombyte var det så dags att ge sig ut i "Det stora sandhavet" där födelsedagsfirandet skulle gå av stapeln.


 Tio jeepar behövdes för att vi alla skulle få plats. Här har vi stannat för att pysa ur luft ur bildäcken innan vi lämnar vägen för att fortsätta ut i sanddynerna. Sedan gick det undan. Full fart över sanddynerna, inga säkerhetsbälten och öppna fönster. Så häftigt!Tre stopp gjorde vi på väg till festplatsen. Först för bad i en varm källa, sedan bad i en kall källa och  efter det fick vi prova på sandboarding. Trodde vi skulle åka från en liten kulle typ, men det var en rejält lång och brant backe. Det hade dessutom hunnit bli mörkt så det var bara dom allra modigaste som vågade åka. Host host. Inte ens snowboardproffsen kunde stå på brädan så det fick bli "Pulka style". Hej vad det gick! Och hej vad jobbigt det var att ta sig upp för backen igen med brädan på släp... :-)


 Med sand innanför kläderna kom vi fram till platsen där festen skulle hållas. Tyvärr funkade det inte så bra att fota med min kamera i mörkret, så ni får använda er fantasi här. Mitt ute i sanddynerna var det iordninggjort för fest. Mattor låg utlagda i en stor rektangel i sanden och på mattorna låga bord och sittkuddar. Där kunde vi sitta före maten och njuta av ett glas kall champagne. Sedan fick vi flytta över till runda bord med dukar och riktigt porslin. Jättegod mat och vin serverades av vänner till födelsedagsbarnet från Siwa. Ljuslyktor på borden och eldar runt hela området.


 Och över det hela stjärnhimlen och en stor vacker fullmåne. Magiskt!
5 kommentarer:

 1. Intressant å läsa din hemsida. Skulle vilja veta lite mer om sanboarding. Gärna bilder. //Staffan

  SvaraRadera
 2. För mörkt för bilder på sandbräda!

  SvaraRadera
 3. Vilken födelsedagsfest! Lite annan Egyptenupplevelse än "inlåst" på ett all inclusivehotell.......

  SvaraRadera
 4. när jag såg att du skrev om egyptien var jag bara tvungen att gå in på din sida och kolla,jag var i egyptien förra året ett otroligt spännande land
  Vilken fantastisk födelsedagsfest du fick vara med påoch vilken upplevelse för din son
  ha det bra
  maggan

  SvaraRadera