onsdag 21 november 2012

Äventyr i Egypten del 3

 Ja, det blir en del 3 också. Men sedan får det räcka med Egyptenäventyr. :-)

Den andra hela dagen i oasen ägnades åt att upptäcka Siwa till fots. Det var skönt att bara strosa runt. Ett besök gjorde vi på det lilla etnografiska museet "Siwa House".


 Sedan blev det en hel del shopping. Jag vill alltid ha med mig en bit av den plats jag besöker hem. Tyvärr kunde jag inte få med mig utemöblerna man ser överallt i Siwa. Gjorda av palmträ och hur snygga som helst. Hade gärna köpt med mig ett par stolar och ett litet bord. Men vi köpte lite kläder, små mattor, ljusstakar och andra lättpackade saker. Och såklart dadlar. Siwas dadlar sägs vara de godaste. Dom fyllda med mandel kan jag verkligen rekommendera...


 På kvällen klättrade vi upp till toppen på det raserade gamla fortet, Shali för att se solnedgången. Tyvärr var det molnigt just då, men utsikten var vacker. Fint att sitta däruppe en stund och höra dagens sista böneutrop. Efter det en kort promenad bort till huset där S bor för lite mingel i trädgården. Lite gott att dricka och tilltugg som siwanska oliver och nyplockade dadlar från palmerna ovanför våra huvuden. Lovely! Kvällen avslutades sagolikt vackert på Ecolodgen en bit utanför Siwa. I vaxljusens sken serverades vi en underbart god middag. Kunde inte ta några kort här heller pga mörkret, och det är svårt att beskriva något som detta. Det måste upplevas. Åk dit! :-)


 Efter ett par händelserika och omtumlande dagar var det så dags för den långa resan tillbaka till Kairo. Lunch åt vi på ett hotell i el-Alamein. På verandan alldeles vid det turkosa havet.


 Sista dagarna i Kairo ägnades åt Egyptiska Museet och Gamla Kairo. Och MacDonalds (Ja, Donken finns även här). Blev ett nytt besök i basarerna också för att handla presenter till minsta killen som fick stanna hemma i Sverige med sin pappa.


 Gamla Kairo är en av mina favoritplatser i staden. Det är vackert, lugnt och lite grönt. Finns många små kyrkor här bl.a. "Den hängande kyrkan", en synagoga och en moské att besöka. 


 Här finns också rester av ett romerskt fort, Fort Babylon. Efter detta rofyllda besök var det så dags att återigen ge sig ut i den helt galna trafiken i Kairo. Oskrivna regler för trafiken i Kairo kan du läsa här. Väldigt roligt och träffsäkert skrivet. :-)

Vi överlevde bilfärden till flygplatsen och kom tillbaka till Sverige med huvudet fullt av nya intryck och upplevelser. Det här var verkligen en annorlunda resa och jag är så glad att jag fick vara med. Stort tack till vännen S för detta fantastiska äventyr i Egypten!
3 kommentarer:

 1. Wow vilken resa. Gissa om jag är avig ;))Låter som en dröm.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Vilket landskap. Mums.

  SvaraRadera
 3. Vilken resa du har varit på
  Egypten är så spännande
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera