måndag 11 februari 2013

Nya fröer


Nu är årets nya fröer här. Mest grönsaksfröer än så länge. Nya sallatssorter och tomater, sockerärt, jättepumpa, paprika, chili och mycket mer. Undrar vilken slags sommar vi får i år. Lika blöt som förra året eller solig och varm? Jag röstar för det senare.  :-)


 För några veckor sedan fick jag besök av min syster. Hon bor i Australien nuförtiden och hade med sig lite fröer till mig därifrån. Hon vet vad som går hem. ;-) Är så nyfiken på Chian. Ni som är intresserade av löpning och har läst Christopher McDougall´s bok "Born to Run" känner till Chiafröer. Supernyttiga fröer fulla med Omega-3, proteiner, vitaminer och mineraler. Det sägs att det är chia som gör att Tarahumaraindianerna är sådana hejare på långdistanslöpning. Fröerna finns att köpa i mataffärerna här hemma nu. Jag har själv provat chia både i "Chia Fresca" och i matbröd. Skall bli kul att se hur den ser ut som planta.


 Vallmofröer fick jag också. Visst är frökapslarna vackra?! Det är inte svårt att förstå att man gärna avbildade vallmofrökapslar i det gamla Egypten. Medelhavsmuseet har många fina föremål med sådana frökapslar i sina samlingar, bl.a. en hårnål och ett halsband. Bara ett år kvar tills nya Egyptenutställningen öppnar på museet. Den får ni inte missa!

Nu skall jag fortsätta med planteringsbordet jag håller på och bygger. Planteringsbordet ingår i årets planer för växthuset. Mer om det en annan gång...

Allt gott!P.S. Ett stort "Välkomna!" till nya följare! Hoppas ni kommer att tycka om det ni får läsa i den här bloggen.

4 kommentarer:

 1. Spännande med nya fröer, och egen "import" minsann:) Egyptenutställning låter också bra.Det var säkert två år sedan jag var till museet så det är väl dags igen.

  SvaraRadera
 2. Åh så roligt att få fröer i present! Nu väntar jag bara på ljuset, sen så...
  hälsningar Annica

  SvaraRadera
 3. Snäll syster du har, du!I Kambodja fanns just inget att "tjuva", eftersom det är torrperiod och glest mellan de levande växterna. Kan väl raspa åt mig något utefter Sukhumvit Road, istället ;-)

  SvaraRadera
 4. Tummen upp för ditt bordbygge! Glöm inte att visa resultatet för oss. Dalbys bok är en underbar bibel och inspirationskälla, det måste bli årets Nobelpris i litteratur!!

  SvaraRadera