lördag 16 februari 2013

Nya planer för växthuset

 Ungefär såhär har det sett ut i vårt växthus varje sommar sedan vi byggde det. En grön djungel. Tomater, gurka, chili, basilika, physalis och annat ätbart. Praktiskt och gott, men inte speciellt vackert. I år känner jag för att mysa till det lite mer. Inreda med bättre möbler, färgglada blommor och fina saker. Inspiration har jag hämtat från lite olika håll.Foto: Wictoria Boije

 För några veckor sedan såg jag klart förra årets säsong av Trädgårdstoppen. Så himla bra att man kan se program man missat i efterhand på nätet. Vilka fina trädgårdar! Många av dom skulle jag gärna vilja se IRL. En av dom är Den Hemliga trädgården. Växthuset var ju otroligt mysigt inrett. Det här med växter som hänger från taket, hyllor och textil. Inte dumt alls. Fastnade speciellt för "väggen" av Blomman-för-Dagen. En sådan vägg skall jag också ha i år.


 Har i vinter också plöjt igenom gamla trädgårdstidningar efter inspiration. Titta här! Tror det är en bild från Anna Leibel-Nilssons växthus. Så snyggt! Köpte faktiskt en liknande metallhylla i höstas, men den står fortfarande ouppackad inne i huset. I år skall den ut i växthuset och fyllas med fina saker.


 I julas kom tomten med en extra fin och efterlängtad julklapp. Claus Dalbys bok "Vis mig dit drivhus". Här hittar man många fina växthus och får mycket inspiration. Jag har länge tänkt att jag behöver ett planteringsbord. Brukar stå i köket och hålla på med mina sådder. Känns ju inte helt bra. Bättre vore det ju att hålla till i växthuset. Fick syn på den här fina bänken i boken och tänkte att det kan väl inte vara så himla svårt att spika ihop ett planteringsbord i den här stilen. Eller?! Väldigt snyggt är det i alla fall. Och bygger man ett bord själv så får man ju ett bord i precis de mått och i den stil man vill ha. Här något liknande från samma bok. Bord med hylla under. Och hyllor ovanför. Så vill jag också ha det, tänkte jag. Eftersom jag är en handlingens kvinna så packade jag raskt in man, handskar och spännremmar i bilen och åkte till närmaste byggvaruhus. Projektet är nu i full gång. Ni får en liten snabbkik här:


 Kolla! Jag är lite chockad själv över att det faktiskt blev ett planteringsbord. Mer får ni se en annan gång när det är helt klart.


 Det finns mycket annat fint att hitta i Claus bok. Jag kommer säkert att visa fler bilder en annan gång. Vill ni ha en egen bok så finns den att köpa här. Och ni har väl inte missat den fina bloggen Mit haveliv? Där inreds det också växthus för fullt. 

Hajade till när jag såg bilden här ovanför. Vår Tupp har tydligen en släkting nere i Danmark. Kul! :-)

Nu skall jag gå ner och slipa lite på planteringsbordet. Börjar bli bråttom. Snart dags att börja med frösådderna!

Allt gott!

7 kommentarer:

 1. planteringsbordet ser riktigt lovande ut, hoppas vi får se det in action sedan!? Jag har funderat på något liknande, och Joutun har en lasyr som heter drivvedsgrå som gör att det ser grått och väderbitet ut, det tänkte jag pröva. Å tack för länken till trädgårdstoppen, har några missade avsnitt att se!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Bordet är nu laserat i drivvedsgrått. Blev supersnyggt! :-)

   /Mia

   Radera
 2. Hur länge dröjer det, tror du, innan din nya arbetsplats erbjuder sina kunder "Mia pratar trädgård" en timme varje lördag?

  SvaraRadera
 3. Du bara packade in man, handskar och spännband i bilen säger du?! Fantastiskt! Jag skulle fått binda/surra fast min sambon i spännbanden och ensam fått dra ut honom i bilen...

  Jag kollar för fullt på ditt nya bord och hoppas snart få se slutresultatet. Supersnyggt! Hälsa mannen att han gjort det där bra :)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Typ... ;-)

   Såklart kommer jag att visa bordet. Och bara så det inte råder några oklarheter: Det är jag som snickrar. Moi! Inte maken. Jag behövde bara hans 194 cm för att nå plankorna på byggvaruhuset. :-)

   /Mia

   Radera
 4. Oj en så trevlig och rolig trädgårdsblogg jag snubblar in på :)
  Vilken inspiration och vad energi du delar med dig av!
  Har själv ett litet växthus, men önskar mig ett större...
  Det är ju såå kul.
  Lycka till med bänken,
  Sussi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kul att du tittade in!

   /Mia

   Radera