söndag 2 november 2014

Återskapande av rabatt

 Idag blir det lite trädgårdsarkeologi. ;-) 

Huset i Småland kom med en trädgård som ingen brytt sig om på kanske 50 år. Syrénbersån är ett minne blott och andra vildvuxna buskage har tillkommit med fåglarnas hjälp. Och rabatterna vid tre av husets väggar har växt igen. Tänkte ta det lite lugnt och se vad som kom upp innan jag började gräva. Den enda rabatten jag har hunnit med i sommar är den på framsidan av huset. Att det blev just den vi började med beror på att där rabatten ligger behövde vi gräva ned den nya elkabeln. 


 Lagom till midsommar blommade en av växterna. Den visade sig vara rödklint. Precis som Tant Otteskrufv gissade. :-)


 Jag började med att gräva bort de växter som jag misstänkte var något annat än ogräs. Flyttade dom till en jordhög vid uthuset. Sedan grävde maken ned elkabeln.


 När kabeln var borta grävde jag igenom rabatten supernoga. Och hittade en rostig gammal sax, några rostiga spikar och massvis med små lökar. Små lökar i olika färger, rosa, blå och vita. Några runda och några mer avlånga. Sparade alla. Såklart! Jordförbättrade ordentligt efter det.


Och sedan var det dags för återplantering. Rödklint, daglilja, krollilja och riddarsporre. Och mellan växterna petade jag ned de små lökarna. Tog med en påse lökar hem också och satte  i krukor. Skall bli så spännande att se vad det är för något...


 Riddarsporren fick stå och blomma klart i jordhögen vid uthuset innan jag flyttade tillbaka den. Den har en helt magisk blå färg. 


Idag när jag skulle bära in krukor till förrådet för vinterförvaring fick jag se detta! De små lökarna är på väg upp! Nu kommer det att bli täta turer ut till förrådet framöver. :-)

Nu börjar nytt jobb för mig och jag kommer säkert att vara supertrött på kvällarna. Men jag hoppas hinna med lite mer i trädgården innan jag stänger den helt för vintern. Rabatten på baksidan får vänta till våren, men det vore ju fint att hinna göra iordning på framsidan. Just nu ser det ut som ett gäng vildsvin och mullvadar har varit här...

Ha en bra vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar