10 sätt att ta hand om din trädgård på

Korrekt trädgårdsskötsel kan öka kvaliteten och livslängden på dina växter, frukter och grönsaker. Några timmars full sol är ett måste för nästan varje växt, men olika växtarter kräver olika nivåer av skötsel. Om du vill att dina utomhusgrödor och vackra blommor ska stå emot årstiderna är det viktigt att lära dig hur du tar hand om din trädgård på rätt sätt.

1. Kontrollera hälsan hos dina växter

Oavsett om du planterar växter från plantskolor eller odlar dina egna från frön, inspektera dina trädgårdsväxter för att se till att de är fria från skadedjur och röta. Att ta in infekterade eller sjuka växter kan skada hela trädgården. Bortsett från växtsjukdomar bör destruktiva insekter som bladlöss, knott och vitflugor elimineras med lämpliga bekämpningsmedel eller andra effektiva utrotningsmetoder.

2. Vattna ordentligt

Övervattning kan leda till svamptillväxt, lövfläckar och ohälsosamma växter. Vattna bara så ofta som nödvändigt under växtsäsongen för din specifika växtart, och låt jorden torka mellan vattningarna för att inte övermättas. Tricket är att hålla din trädgård välvattnad men inte genomblöt och undvika att blöta bladverket. Vattna direkt på jorden istället. Detta är lätt att göra när du vattnar för hand, men om du vill automatisera saker, välj ett droppbevattningssystem istället för sprinklers.

3. Behandla din jord

Jord bryts ned med tiden och behöver fräschas upp då och då. Du kan köpa ny jord från ett lokalt trädgårdscenter, så se till att kontrollera kvaliteten på din trädgårdsjord och byt ut vid behov. Att lägga till kompost är också användbart för att behålla jordfuktigheten i din trädgård. Detta material kommer att hålla ogräs nere samtidigt som det tillför organiskt material till din jord när den börjar brytas ned. Att gödsla din trädgård är en annan metod för att hålla den frisk. Beroende på vilken typ av växtart du odlar, använd rätt mängd gödningsmedel och applicera på lämpligt sätt för att se till att du inte överbelastaer dina växter.

4. Rengör dina trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap bör rengöras för att kontrollera sjukdomar och förhindra att bakterier eller farliga element överförs till din trädgård. Förutom de andra metoderna för trädgårdsskötsel kan rena verktyg hjälpa till att hålla din trädgård frisk längre.

5. Utför anläggningsunderhåll

Ta bort visset, beskär och släng dina växter efter behov. Ta bort gamla blommor för att uppmuntra ny tillväxt. Beskärning är att skära ner grenarna på dina växter för att kontrollera tillväxten och ge plats åt fler. Att avliva dina växter kommer att rensa upp de ohälsosamma bitarna och även skapa mer utrymme för din trädgård att blomstra. Dessa trädgårdsmetoder kan alla främja tillväxt, rensa bort alla möjliga dolda skadedjur eller oönskade delar, vilket ökar utrymmet för din blom- eller grönsaksträdgård att blomstra.

6. Förstör ogräset

Ogräs är trädgårdsdödare. De kan kväva rötterna på dina friska växter, hysa skadedjur och bli en ful olägenhet. Ogräs tar upp utrymme och resurser som dina växter kan använda, så att rensa din trädgård kan hålla den frisk och växande.

7. Skydda från djur

Sätt upp en barriär runt din trädgårdsbädd, som ett stängsel, för att förhindra att växtätare, djur och andra skadedjur i trädgården förstör dina växter. Trådstängsel håller din trädgård säker, samtidigt som den håller den synlig och exponerad för solen (traditionella stängsel kan ibland blockera direkt solljus).

8. Stjälka dina växter

Detta innebär att du fäster pinnar i marken och binder dina blomstammar eller andra trädgårdsgrödor till dem med tyg eller tråd (du kan också använda en spaljé). Att sätta dina växter – som gurka, peppar eller tomatplantor – förstärker stjälkarna och hindrar dem från att böjas eller gå sönder, vilket håller dem upprätt och friska.

9. Sällskapsanläggning

Medföljande plantering, eller intercropping, är när du planterar en mängd olika grödor tillsammans för att öka tillväxtproduktiviteten, tillhandahålla pollinatörer, avvärja skadedjur och kontrollera livsmiljön för nyttiga insekter. Intercropping är ett utmärkt sätt att hålla din trädgård och blomsterrabatter blomstrande genom att omge dem med rätt växter som möjliggör deras framgångsrika tillväxt.

10. Prova höjdsängar

Att lägga till upphöjda bäddar (eller trädgårdsbehållare) till dina trädgårdsplaner kan avsevärt öka din växts livslängd. Upphöjda bäddar är bra om du vill börja i det små, eller plantera en mängd olika sektioner. Upphöjda sängar kommer med en barriär, ger ordentlig dränering och kan hjälpa till att hålla din trädgårdsbädd säker från stigar ogräs och andra hot.

19 Jun 2023