Bra att göra i trädgården - juni

Så var äntligen juni här, årets första sommarmånad. Dock är denna månad en sån som det kan kännas som om det är svårt att hinna med allt som ska göras i trädgården. Nu börjar ogräset växa till sig och sen var det ju det där med att man helst vill sitta ute och bara njuta av solen och en kopp kaffe.

Men, det är ju bra att ha en välskött trädgård att sitta i och njuta av. Här är en att göra lista, för juni, som du kan ta i den takt du känner för. 

Bra att göra ute

Ute kan du nu göra en del saker. Bland annat är det bra att knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Se även till att ta en tur i ditt grönsaksland lite då och då för att luckra jorden så att ogräs inte får fäste samt ta bort ogräset innan det får fäste. 

Om du har höga perenner, se till att ge dem bra stöd så att de inte böjer sig av blommornas tyngd. Passa även på att snygga till de buskar som blommade i vår. 

Klipp gräset rätt så ofta men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta. 

Så ettåriga kryddväxter som dill, koriander och basilika i kruka på balkongen eller på friland i trädgården.

Rensa ogräs vid behov men försök att hålla dig lugn om det frodas vilt. Ogräs är en del av trädgården som vi måste hitta en god relation till för att det inte ska förstöra det roliga och njutningsfulla. 

Saker att göra på balkon och terrass

Om du har balkong eller terass så kan du fixa med det nu i denna månad. Pyssla om dina krukväxter och ge dem näring. Sommarblommorna i dina krukor växer nämligen mycket snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. De behöver därför mycket näring. Ta bort vissna delar så snart de finns och duscha gärna av dem då och då. 

5 Jun 2020