September i trädgården

Nu är det full övergång från sensommar till höst och trädgråden i sig går så sakta till vila, det efter en intesiv säsong. Även om du kan vila med, genom att spela på casino på nätet, klicka här, så finns det en del saker att göra i trädgården även nu. Det inför vintern. Checklistan i september handlar mycket om att städa, snygga till och ställa undan, men det är nog så viktigt.

Njut av höstens färger

Är det så att du har frosttåliga krukor, så kan du byta ut sommarens blomsterprakt mot köldtåliga växter. Du kan bland annat välja aster, prydnadskål, ljung och olika sedumväxter såsom kärleksört, krysantemum och alunrot. Komponera gärna samman dem med vackra höstlöv, kottar, grenar och annat trevligt du hittar ute i naturen.

Ordning och reda

Om du har en redskapsbod så är det nu dags att städa ut den ordentligt, innan du ställer in alla dina verktyg. Passa även på att se över, rengöra och slipa saxar, sekatörer med mera. Se till att de är torra innan du ställer undan dem för vintern. 

Börja kompostera

Kanske du redan har en kompost, annars kan du bygga en egen eller köpa en. Det är bra att lägga alla löv i komposten nu. Kör över dem först med gräsklipparen, samla ihop och släng på komposten. 

Beskär träden

Nu är det tid även för att beskära träd som bär stenfrukter (till exempel plommon, aprikos och körsbär). Att beskära träd gör man för att få ett friskt, välformat träd och god och fin frukt som är så bra som möjligt. Generellt gäller att ta bort skadade, sjuka eller döda grenar, grenar som korsar varandra och rotskott, det vill säga skott invid stammen/roten på trädet.

Ta in dina krukväxter

Har du krukor med växter ute, så är det dags att ta in dem. Ge dem en lätt dusch. Se även till att gräva upp lökar och knölar som inte tål frost. Det kan vara  dahlior, gladiolus och agaphantus (gör det i september/oktober, beroende på vart i landet du bor). Förvara dessa torrt, svalt och mörkt och vattna ytterst sparsamt.

Dra igång ett projekt

Hösten är även ett bra tillfälle att starta ett projekt. Nu är det vardag, rutin, skola och jobb till vardags. Du kanske då är hemma mer på helgerna än du var i somras. Du kan passa på nu atrt planera in trädgårdsarbeten, en del kan du göra nu, andra kan du rita in och planera att göra till våren. 

Ta hand om det yttre

Om du har möbler i trä, eller ett trädäck eller liknande så är det bra att se över dessa nu, och olja in dem. Om du har pool är det bra att se över den med och stänga ner den för säsongen.

Plantera en massa!

September månad är perfekt tid att plantera det mesta, från perenner till buskar och träd. Det eftersom att jorden nu är naturligt fuktig, vilket är bra för alla sorters växter. 

 

6 Sep 2020