Höströj i trädgården inför vintern

Sommaren är snart över och en del planteringar och odlingar med. Men dock inte alla och det finns även mycket annat kvar att göra. Det är inte fel att göra en ordentlig röjning under hösten så att det blir enklare och roligare att sätta igång igen till våren.

Saker att göra under hösten

Nu är det en bra period att plantera buskar eller häck. Bar-rotade häckbuskar och träd som är lövfällande är utmärkta att plantera på hösten innan tjälen går i jorden, precis som rosor och höstblommande perenner.

Denna tid är även perfekt för att sätta lökar. I alla fall de lökar du vill ska blomma i vår.

Nu kan du även göra året sista klippning av gräsmattan. Vid årets sista klippning ska du inte klippa för kort, gräset har lättare att klara kylan om det är lite längre. Ungefär 4–6 cm är en bra klipphöjd. Ligger det löv på gräsmattan är det bara att köra över alltihop så det finfördelas.

Du bör även gödsla dina rabatter, det kan du göra genom att sprida ut brunnen kogödsel i rabatterna. Det ger struktur och näring till jorden. Du kan även kratta ihop löven och använda i rabatterna genom att gräva ner dem.

Om du har äppleträd, ta hand om frukten, annars tar sniglarna dem. Ett tips är att vika in dina äpplen i tidningspapper och förvara svalt så håller de längre.

Hösten är också en bra tid att göra om det som blev fel. Flytta på lövfällande buskar eller pioner som kan passa bättre någon annanstans.

Ta in frostkänsliga krukor. Terrakottakrukor är porösa och sprängs lätt sönder när det fryser på. Töm också hinkar och tunnor eller ställ upp och ner, så inte frost och is förstör dem.

 

25 Aug 2020